Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis

Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis

In commemoration of 150 years of power supply to Bangalore, via India’s very first power station in Shivanasamudra falls in Karnataka, the Karnataka Power Transmission Corporation Ltd, held an architectural competition for the design of a Light Museum and Energy Center.

The 9-acre site is located in Hoodi and has a high tension line passing through it.It is programmed to be a museum, research center and public space.

Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis

Brief dictates that the architecture of the LIMEC must celebrate light through form, material, structure and function.

The LIGHT MUSEUM will be a place for the exhibit and study of lighting technology – its cultural, scientific and historical aspects. The ENERGY CENTER will be a laboratory and knowledge center for exchange and experiment of technological research, product design and testing standards in lighting and energy issues.

It will include indoor and outdoor exhibition space, an information centre, research space, public library, training centre to encourage implementation of energy efficiency and alternative energy production systems and a hardware tool lending library.

in addition, performance and event spaces, cafeteria, book shop and lighting store and parking space is included.

Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis

Like a prism, the center should focus knowledge as well as disseminate it. Light comes alive in its meeting with the crystal; it dazzles, reflects, refracts light.

The structural geometry of the electric poles seems similar to the geometry of the polished surface of the crystal.

Taking this idea forward the design develops 4 blocks separated by 3 ‘crystal’ courts.

The crystal courts refract the light into the galleries and other spaces by prismatic glass surfaces on two sides. These courts also channelize the prevailing breeze and let it into the gallery spaces where the spaces are not air conditioned. A series of galleries beginning from dark space to the light space showcase the various ways light is used and understood today and through history.

The design uses several strategies to make the building energy sensitive and responsive to the local ecology using passive and active systems.

Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis
Lighting Museum and Energy Centre, at Bangalore, Karnataka, by MayaPraxis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar