KIAL Retail Plaza

  • Location: Kempegowda International Airport, Bengaluru
  • Year: 2016

This design was an entry to an invited design competition to develop a retail plaza abutting the airport concourse at Kempegowda International Airport Bengaluru.  The brief called for a unique, innovative, aspirational and engaging consumer interface providing a diversified offering retail, food & beverage, leisure and entertainment plus essential traveller services.

The challenge was to design a striking retail complex that would attract visitors in the middle of a busy complex where throngs of people move in a time-bound manner.

The response was to develop a hexagonal retail module with a striking roof form, where the public paths and spaces between modules would be covered by a lattice structure that threw striking shadow patterns.  The layout of the modules was derived from observation of movement patterns at the site, with the main paths in the retail plaza located to accommodate the way people naturally moved between the airport terminal and the parking areas.

BIAL Retail Plaza

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar