Party School, at Kotla Road, New Delhi, by Nu Design Daftar

Party School, at Kotla Road, New Delhi, by Nu Design Daftar

The building of the school for the Communist Party was to be a residential school to host 120 young members from across different regions of India to visit here in Delhi and interact with senior leaders and mentors for short term course interactions.

The primary function for the students is a Lecture Hall located on the first floor of the building. The ground and first floors comprise the functions devoted to the student activities, including a mess hall, kitchen, two levels of dormitories (to house all the visiting students) with shared toilet and shower facilities. The upper three floors housed a 350-plus capacity Auditorium to host the larger gatherings of Party members and affiliated organizations. Additionally, the building also had 5 1-bedroom apartments suites to be occupied by a caretaker family or by visiting guests.

The design of the building has been inspired by early Constructivist design philosophy that focused its attention onto materials at hand and primary geometry and color as its palette. Forced to use all materials however fragile, the artists of this period experimented to create a new language of art, sculpture and design. The building tries to create an eclectic expression assembled by materials close at hand and easily identifiable by the greater mass of people who must form the core strength of the Communist movement. A people’s movement such as this must be realized as an approachable and identifiable construct.

Layout Plans

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar